3 Ağustos 2011 Çarşamba

AMA-Program No :34 Yayın Tarihi - 04 Ağustos 2011 Perşembe

AMA'nın 4 Ağustos tarihli  34 ncü yayınında konuğumuz fotoğrafçı Öznur Kılıç.
Konuğuma ait bir özgeçmiş ve çalışmalarından bir seçki aşağıda.
İyi seyirler.

Ayrıca bu hafta Türk Fotoğrafçılığında önemli bir isim olan Şakir Eczacıbaşı'nın hayatı ve fotoğraflarına da yer vereceğiz. Şakir Eczabaşı fotoğraflarından bir seçki ve yaşam öyküsü de aşağıda.


Öznur Kılıç 1979'da İstanbul'da doğar. 1996'da ilk analog makinesiyle tanışır. Üniversitedeyken stüdyo ve reklam fotoğrafçılığıyla karşılaşır fakat bunun kendisi için iyi bir fikir olup olmadığına yıllar sonra karar verecektir. Yeditepe Üniversitesi'nden reklamcı olarak mezun olur. Işığa olan merakından ve babaya olan aşkından dolayı baba mesleği olan mimari aydınlatmaya yönelir. Bu süreçte, analog makinesini ve pozitif/negatif filmlerini hep yanında taşır. Yıllar geçer, dijital fotoğrafla tanışır, fotoğrafta hikaye derdine düşer.. Halen serbest fotoğrafçı olarak yoluna devam eder, fotoröportajlar üretir.









***





Şakir Eczacıbaşı 1929 yılında İzmir'de doğdu. Robert Kolej'deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi'nde eczacılık okudu.
Yurda dönünce bir süre gazetecilik yapan Şakir Eczaçıbası, VATAN'in ünlü "Sanat Yaprağı"nın yayıncıları arasinda yer aldı.
Eczacıbaşı İlaç kuruluşuna 1955'te katılan Şakir Eczacıbası, 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran "Tıpta Yenilikler" dergisini yayımladı. Ayrica, uluslararasi şenliklerde ödüller alan "Eczacibaşı Kültür Filmleri" dizisini, 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladi. Bunlardan "Renk Duvarları", 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin "Kültür Filmleri Ödülü"nü kazandı.
Şakir Eczacıbaşı, 1965'te Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük ettigi gibi, on yıl sureyle başkanlıgını yaptı.
İş yaşamında, 1970'li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu'nun Genel Müdürlüğüne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980'de Eczacıbası Topluluğu İcra Kurulu Baskanı, 1993'te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder