10 Kasım 2010 Çarşamba

Program No : 15 Yayın Tarihi - 11 Kasim Perşembe

11 Kasım tarihli yayınımızın konuğu fotoğrafçı, yazar sayın Murat Yaykın;


1961’de Adana’da doğdu. Fotoğrafa 1999 yılında İFSAK’ta başladı.
2002-2003 yıllarında üç dönem Açık Radyo’da “Camera Obscura” adlı programın yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı.
2003 yılında 19. İFSAK Fotoğraf Günleri kapsamında İMBROS “Burada Yalnız Ölüm Var” isimli sergisini açtı. Bu sergisi 2004 Ağustos ayında Gökçeada’da, 2004 Aralık ayında Boğaziçi Üniversitesinde ve 2005 Temmuz ayında Galata Fotoğrafhanesinde sergilendi. Fotoğrafları çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı ve dia gösterisi olarak sunuldu.
Fotoğraf Vakfının yayınladığı “Beyoğlu” isimli kart-kitapta fotoğrafıyla yer aldı.
2004-2005 yılları arasında İFSAK Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.
“İMBROS, Burada Yalnız Ölüm Var” adlı albümü Nisan 2005’de Bileşim Yayınları tarafından yayınlandı.
“Seni Ancak Şimdi Anlatabilirim” adlı kısa filmi 2007 yılında İstanbul Kısa Filmciler Derneği tarafından “Kurmaca” dalında ikincilik ödülü aldı.
Galata Fotoğrafhanesi ve Fotoğraf Vakfında yürüttüğü atölyeler sonucu oluşan sergi ULİSfotoFEST’07 Festivali kapsamında sergilendi.
Dört yıldır BirGün gazetesinde “Ve Fotoğraf” başlığında köşe yazıları yazmaktadır.
2009 Ocak ayında “Aze’nin İzi” adını verdiği romanı Kalkedon Yayınları tarafından yayımlandı. Yine Kalkedon Yayınları tarafından yayımlanan “Fotoğraf İdeolojisi- Algıda Gerçeğin Bozulumu” adlı kitabı 2009 Kasım ayında fotoğrafseverlerle buluştu.


 Aşağıda kendisinin anı zamanda kitaplaşmış olan 'İmbros, Burada Sadece Ölüm Var' adlı çalışmasından bir seçki bulacaksınız. 

İyi seyirler

IMBROS 
“Burada Yalnız Ölüm Var”
Murat Yaykın

Yaş ortalamaları 70 civarı olan az sayıda Rum yurttaşımızın yaşadığı İmroz’dan (Gökçeada) ‘enstantaneler’… Günlük yaşamın görüntüleri; evde, bahçede, köylerde ve sokaklarında, kilisede; (çoklukla) cenaze törenlerinde ve yazları (nadiren) yapılan düğün törenlerinden ‘enstantaneler’…
‘Ötekileştirdiğimiz’ yurttaşlarımızın kendi başlarına sürdürmeye çalıştıkları acılı ve hüzün dolu yaşamlarından damıtılmış ‘enstantaneler’…’Çokkültürlü ve çokkimlikli’ coğrafyamızın onurla direnen; gururla kimlik mücadelesi veren ve aslolarak da ‘asimile olmayan’ ama artık iyice azalan hayatların son demlerindeki iç acıtıcı ‘enstantaneler’…Etnografik onca benzerliğe ve örtüşmeye koşut pek çok sahici ve kalıcı izi süren ‘enstantaneler’…
Öğrenerek, bilgilenerek ve hüzünlenerek okuyacağınızı düşündüğümüz fotoğraflar…
































 Bu Program için seçtiğim evrensel yüz Paolo Pellegrin





Paolo pellegrin 1964, roma doğumlu. 1995 yılında uganda'da gerçekleştirdiği aids röportajıyla world press photo "daily life" kategorisinde birincilik almış. 1996 yılında aynı işle kodak genç fotoğrafçı ödülünüde alır.
1997 yılında romanya, bosna ve uganda'da çalışır. 1999 ve 2000 yıllarında world press photo'nun çeşitli kategorilerindeki ödüllerini hasselblad ve leica ödülleri takip eder. 2003 yılında world press photo'da jüri üyeliğine seçilir. 2004 yılında world press photo'da "arafat'ın cenazesi" ile bir ödül daha alır, 2005 yılında papa 2. jean paul'ün cenazesini görüntülediği işi ile tekrar bir world press photo ödülüne sahip olur. 2000 yılından beri newsweek için çalışan pellegrin 2005 yılından beri magnum photos üyesi.


























-Duyurular-

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) düzenlediği fotoğraf günleri 1 Kasım’da başlıyor ve 12 Aralık tarihine kadar sürecek. “Buluşmalar” temalı 22. İstanbul Fotoğraf Günleri’nde 14 sergi, 3 gösteri, 4 söyleşi, 1 atölye ve 2 İFSAK geleneksel etkinliği yapılacak. Bu yıl yurtdışından katılan fotoğrafçılar; İranlı yazar ve fotoğrafçı Peyman Hooshmandzadeh “Altüst”, Ermenistan’dan German Avagyan ile Azerbeycan’dan Orhan Aip dünyada Azerilerin ve Ermenilerin ortak yaşadıkları tek şehir olan Gürcistan’ın Tiflis kentinden “Tiflis'in Yüzleri” ve Norveçli Birger Bentsen 1957 yılında mühendis olarak geldiği İstanbul’da çektiği karelerden oluşan “Vuslat” adlı sergileriyle konuk olacaklar.
Etkinlikler kapsamında İFSAK binasında Çek Basın Fotoğrafları Yarışması'nın son 15 yıllık kazanan fotoğraflarının sergisi açılacak, German Avagyan bir söyleşi ve atölye çalışması yapacak. Aslında program geniş. Daha fazla bilgiyi www.ifsak.org adresinden edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder