27 Ekim 2010 Çarşamba

Program No : 14 Yayın Tarihi - 28 Ekim Perşembe



Bu programımızda konuğumuz foto muhabiri Fatih Pınar. 

Pek de alışık olmadığımız sunum tarzı ile aşağıda çalışmalarından bir seçki bulacaksınız.  
Bu programda özellikle Kentsel Dönüşüm çerçevesinde üzerinde çalıştığı 'Kentsel Yıkım Alanları'  konu başlığı altında yaşadığı tanıklıklarını, şehri ve değişimi konuşacağız. 




Fatih Pınar 1974 yılında Konya’da doğdu. 1992 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat  fakültesine girdi. Fotojurnalizmle tanışması üniversite yıllarında oldu. 1997 yılında okulunu bırakıp fotomuhabiri olabilmek için İstanbul’a geldi. 1998 yılından bu yana aylık yayınlanan Coğrafya dergisi ATLAS için fotoröportajlar üretiyor. Sosyal, kültürel ve politik konular üzerine yoğunlaşan Pınar’ın 20 farklı ülke ve Türkiye’den 90’ın üzerinde ana konusu ATLAS dergisinde yayımlandı. Bu çalışmalarından yirmisi kapak konusu, dördü özel ek olarak yayımlandı.
Özellikle Anadolu’da ve Ortadoğu’da yaşayan halklar üzerine yoğunlaşan Pınar, modernleşme süreciyle kaybolmaya yüz tutan kültürleri belgelemeye ve egemen kültürün yaşamın dışına itip görmezden geldiği hayatları gösterebilmeye çalışıyor. Çaliştığı halk konuları: Nomadic People in Anatolia, Turkomans in Turkmenistan, Turkey and Iraq, Yezidi People in Turkey and Northern Iraq, Iraqi People before occupation, Circassian People in Caucasia and Turkey, Abkhasian People in Abkhazia and Turkey, Kazaks on Don River in Russia
2002 yılı nisan ayında ikinci intifada’nın ilk günlerinde Filistin’e gitti. 2003 yılında Irak işgalini fotoğrafladı. 2005 yılında NTVMSNBC haber portalı için İstanbul üzerine 11 multimedya çalışması foto-röportaj üretti. Halen Bianet haber portalı için İstanbul’un yenilenecek olan semtlerini belgeleyen bir fotoröportajlar serisi yapıyor. Bu çalışmalarını ses kayıtlarıyla eşleştirerek multimedia tarzında hazırlıyor.
Alex Webb’in verdiği foto-roportaj atölyesine katıldı. Ed Kashi’nin Türkiye’de rehberliğini yaptı ve San Fransisko’da Ed Kashi’nin misafiri olarak üç ay kaldı ve ‘Homeless’lar üzerine bir foto röportaj hazırladı.
Birçok ünversite ve fotoğraf kurumunda dia gösterisi ve söyleşi etkinliklerine katılan Pınar, Fototrek fotoğraf eğitim merkezinde fotoröportaj dersleri ve atölye çalışmaları vermiştir.
Atlas Degisinin yanısıra, Türkiye’de yayınlanan Skylife, The Gate, Türkish Geo ve İstanbul dergileriyle çalışan Pınar, Finlandiya’da yayınlanan Helsinki Sonamat Gazetesinin Türkiye fotomuhabirliğini yapıyor. 2002 yılından bu yana ANZENBERGER (Avusturya) ve CORBİS (Usa) ajanslarının sözleşmeli fotoğrafçısıdır. Radikal gazetesinin Pazar eki Radikal İki’de fotoğraf kuramı üzerine yazıları yayımlanmaktadır.
Sunday Telegraph, French Geo, Ny Times, Der Spiegel, Stern, Passport Magazine, Le Parisien, Le Point, Glamour ile birlikte özellikle Avrupa ve Amerika’da yayınlanan bir çok gazete ve dergide  fotoğrafları yayınlanmıştır.

---------------


--------



Derbent from anti34 on Vimeo.



Sahne Senin istanbul from anti34 on Vimeo.



Emek sineması from anti34 on Vimeo.




Sulukule from anti34 on Vimeo.




Tarlabaşı from anti34 on Vimeo.




Süleymaniye from anti34 on Vimeo.



Haliç Tersaneleri from anti34 on Vimeo.


Programımızın bu hafta ki evrensel yüzü Alex Webb.


Ben uyarıma geldiği gibi fotoğraf çekiyorum. Nasıl ve neyi fotoğraflayacağıma dair kararlarım bütünüyle entelektüel değil, bir yanıyla da duygusal ve sezgisel kararlardır. Bu kararlar, çoklukla fotoğraf çektiğim anda ortaya çıkar. Görürsünüz ve tepki verirsiniz, çoğunlukla da neden tepki verdiğinizi, neden belirli bir zamanda ve neden belirli bir biçimde tepki verdiğiniz bütünüyle sözcüklerle açıklayamazsınız. Ben İstanbul’da olduğu gibi New Mexico’da da fotoğraf çekerim ve tepkilerim daha çok benim kim olduğumla değil neyle karşı karşıya olduğumla ilişkilidir.
 

Webb, 1952 yilinda California’da dogdu... Fotografla lise yillarinda ilgilenmeye basladi... Harvard'ta tarih ve edebiyat okuyan Webb, Carpenter görsel sanatlar merkezi’nde de fotoğraf egitimi aldi... 1974 yilinda profesyonel olarak foto muhabirligi yapmaya basladi... Fotograflari new york times, life ve national geographic gibi dergilerde yayinlandi... 1976 yilinda magnum ajansi’na giren webb 1979 yilinda tam uye oldu... 1970’lerin ortalarinda amerika’nin guneyine yoneldi ve kucuk kasaba hayatini fotografladi... Ayni zamanda Karayip ve Pasifik ulkeleri ile Meksika’da calismaya basladi, daha sonra latin amerika ve afrika’da fotograf cekti... 2004 yilinda istanbul agirlikli olarak genis bir Turkiye portfolyosu gerceklestirdi... Fotograflari Amerikan sanati ve modern fotograf uzerine yazilan bircok makaleye konu oldu... Amerika ve Avrupa’nin bircok yerinde sergiler acti... Fotograflarini sergileyen muzeler arasinda Walter sanat merkezi, Fotograf sanati muzesi, Uluslararasi fotograf merkezi, Whitney Amerikan Sanat Muzesi bulunuyor...


Alex Webb'in Fotoğrafisinden bir seçki aşağıda, şimdiden iyi seyirler. 













Bu bölümde duyuru ve etkinliklerimiz şöyle ; 

29 Ekim- 4 Kasım 2010

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından bu yıl 13.sü düzenlenecek olan 1001 Belgesel Film Festivali, 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. İzleyiciler Türkiye’den katılacak 20 belgeselin yanı sıra ABD, Almanya, İran, Arjantin, Hindistan, Çin, İrlanda ve Fransa başta olmak üzere 24 ayrı ülkeden toplam 68 belgeseli ücretsiz olarak seyretme şansına sahip olacaklar.
Belgesellerin gösterimleri, Avrupa yakasında Muammer Karaca Tiyatrosu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Goethe Enstitüsü’nde, Anadolu yakasında ise Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Gösterim programı ve ayrıntılı bilgi için 1001belgesel.net


 
SOYLULAŞ-MA! Fotoğraf Sergisi

30 Ekim-07 Kasım 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan, TÜYAP Kitap Fuarı kapsamında, ARTİSTSanat Fuarında “Soylulaş-ma” fotoğraf sergisini açıyoruz. Alternatif Platform standında Karşı Sanatın katkılarıyla …

Kentsel Dönüşüm(!) adıyla başlatılan ve başarılarını da soyluluk olarak bizlere dayatanlara karşı “Soylulaş-ma” diyoruz. Kentsel Dönüşüm diyerek Rantsal Dönüşümü gerçekleştirmek istiyorlar.
Halkın hakları vardır. Kent dışına yoksulları sürmek çözüm değil!

Kentin, kültürel zenginliğine ve tarihi mirasına sahip çıkarak sağlıklı ve adaletli gelişimi için örgütlenen seslere ses katmak gerekiyor.

Fotoğraf makinelarıyla tanıklık yapan bizler. Tanık olduklarımızı sizlere göstermek için bu sergiyi gerçekleştiriyoruz.

Bu sergide;
Soylulaş-ma  diyen 16 Fotoğraf Sanatçısı / fotoğrafçı ve foto-muhabir yer alıyor.

Sergiye katılanlar; İlker Akalınlı, Mattieu Chazal, Çağla Cömert, Uğur Çolak, Şaban Dayanan, Murat Germen, Paşa İrmek, Nihat Karadağ, Deniz Kocak, Ufuk Koşar, Eylem Lodos, Seda Öz, Alaattin Timur, Özcan Yaman, Murat Yaykın, Murat Yazar






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder