7 Temmuz 2010 Çarşamba

Program No : 6 Yayın Tarihi - 08 Temmuz



Bu hafta program konuğumuz Yücel TUNCA 


Yücel Tunca Foroğraf  Vakfı kurucularından, bu hafta kendisiyle, geçtiğimiz yıllarda  Türkiyede bir ilk olarak çalışmaya başlayan Fotoğraf Akademisinden sözü açarak, akademinin yayınlarından Fotoğraf Notları Dergisini konuşacağız. Yine Türkiyede Belgesel ve Yücel Bey'in kişisel çalışmaları da bu haftaki  konularımızdan bazıları. 





"I have been a witness, and these pictures are
my testimony. The events I have recorded should
not be forgotten and must not be repeated."

diyen James Nachwey bu bölümümüzün evrensel yüzü.  James Nachwey'in alışmalarından bir seçki aşağıda. 

8 Temmuz 2010 Perşembe 11:30'da Yayındayız. 























James Natchwey'in gözünden ve objektifinden Savaşı Fotoğraflamayı anlatan War Photographer filminden bir Natchwey yorumunu ilginize sunuyorum. 


'' Tarihin başlangıcından bu yana var olan bir insan davranışına fotoğraf ile son vermek mümkün olabilir mi? Bu düşünce gülünç derecede anlamsız görünüyor. Fakat beni motive eden, işte bu biricik düşünce idi.
Bana göre fotoğrafın gücü insani hisleri ateşlemesinde yatıyor. Eğer savaş bir ‘insaniyeti yok sayma girişimi’ ise, fotoğraf savaşın zıttı olarak algılanabilir ve doğru kullanılırsa savaşın panzehiri içerisinde etkin bir karışım maddesi olarak kullanılabilir.
Eğer bir birey, dünyanın geri kalanına neler olup bittiğini ulaştırabilmek için kendisini savaşın ortasına atma riskini göze alıyorsa, bu kişinin bir açıdan barış için müzakere etmeye çalıştığı düşünülebilir. Belki de savaşın devamından sorumlu olan kişilerin etrafta fotoğrafçı olmasından hoşlanmıyor oluşlarının ardındaki neden budur.
Oradayken deneyimlediğiniz şey aşırı derecede doğrudan. Oradayken gördüğünüz şey, bir sonraki sayfasında rolex saat reklamları olan bir derginin bir sayfasında yer alan, on binlerce kilometre uzaktan gelen bir görüntü değil. Gördüğünüz şey ilaçsız bir acı, haksızlık ve çaresizlik.
Eğer insanlar yalnızca bir kereliğine bile olsa beyaz fosforun bir çocuğun yüzüne ne yaptığını, ya da tek bir merminin çarpması ile ortaya çıkan tarifsiz acıyı, ya da keskin bir şarapnelin bir kişinin bacağını nasıl da kopardığını orada olup görebilseler, eğer insanlar yalnızca bir kereliğine dahi olsa yaşanan acıyı, üzüntüyü orada olup görebilseler, olayların bu noktaya gelmesine izin verilmesine sebep olan hiçbir kazancın bırakın binlercesini, yalnızca bir insanın dahi bu acıyı yaşamasına değmeyeceğini anlayabilirlerdi.
Fakat herkes orada olamaz. İşte bu yüzden fotoğrafçılar oradalar; insanlara göstermek, uzanıp onları yakalamak ve yaptıkları şeye ara verip olan bitene ilgi göstermelerini sağlamak, genel medyanın yatıştırıcı etkilerinin arasından sıyrılıp meydana çıkacak kadar güçlü fotoğraflar yaratıp insanları sarsmak, protesto etmek ve bu protesonun gücü ile diğerlerini de protesto edecek noktaya getirmek için… ''

James Natchwey


Bu haftaki yayınımızda Fotoğraf Akademisini konuştuk.  Akademiye ulaşabileceğiniz bağlantı aşağıda. 




Önümüzdeki iki hafta için seçtiğimiz fotoğraf etkinleri ve duyurular da şöyle ;


Fotograf Geçidi : İstanbul 2010 projesinin onbirinci sergisi ARJEN J. ZWART'ın İSTANBUL'DA GEZERİKEN isimli çalışması.

03 TEMMUZ 2010 Cumartesi günü saat 19:00'daki kokteyl ile açılacak olan sergi, 1 yıl sürecek Fotograf Geçidi : İstanbul 2010 projesinin onbirinci sergisi olacak. Serginin yayınlanacak olan katalogu da aynı gün izleyicilere sunulacak. Sergi 06 Ağustos tarihine kadar gezilebilir. 

http://www.fototrek.com


Dünyaca Ünlü Haber Fotoğrafçısı Ron Haviv Türkiye’de ;

PhotoWorld Fotoğraf Merkezi, VII Ajansı’nın kurucu üyelerinden, dünyaca ünlü Amerikalı haber fotoğrafçısı Ron Haviv’in karma sergisine ev sahipliği yapıyor. Ron Haviv’in farklı kurum ve kuruluşlar için dünyanın farklı yerlerinde çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan karma sergisi 25 Haziran 2010 tarihinde düzenlenecek bir kokteylle açılacak. Sergi, 25 Temmuz tarihine kadar gezilebilecek.

Açılış ve Kokteyl: 25 Haziran Cuma, 19:30
Yer: PhotoWorld Fotoğraf Merkezi

Adres: Bahariye Caddesi Kuzu Kestane Sok. No: 16 Kadıköy / İSTANBUL
Tel: 0216 418 19 76




 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder